Meest gestelde vragen

Wat is de Taxuskever?

De taxuskever is een insect dat de planten in je tuin flink kan aanvreten. Aan de randen van de bladeren kunnen ronde gaten ontstaan door toedoen van deze kever.

Hoe herken ik de Taxuskever?

De taxuskever is familie van de snuitkevers. De witte larven zijn twaalf millimeter groot en bevinden zich op de wortels van planten. De kever zelf is tien millimeter groot. Het grijze insect is herkenbaar aan de lange snuit en het gegroefde schild met kleine vlekjes.

Wat zijn de kenmerken van een Taxuskever?

De Taxuskever vreet de plant aan waardoor en aan de randen van de bladeren ronde gaten ontstaan. De Taxuskever verstopt zich overdag vaak onder de grond en komt bij schemer weer op.

Wat doet een Taxuskever?

De larven van een taxuskever kunnen de wortels van planten aantasten. De planten worden daardoor geel en verdorren. De Taxuskever zelf eet van de bladeren van deze boom, de Taxuskever laat een herkenbaar spoor achter namelijk: ronde gaten aan bladeren.

In welk seizoen is dat Taxuskever actief?

De Taxuskever begint actief te worden rond April (voorjaar). Ze beginnen zich dan te voeden door te eten van onder andere de taxus maar ook aan hedera’s, prunus, viburnum, euonymus, fruitdragende gewassen en indien aanwezig ook met allerlei bladeren van niet-groenblijvende gewassen.

Vreet de Taxuskever alleen aan Taxussen?

Nee, ook aan hedera’s, prunus, viburnum, euonymus, fruitdragende gewassen en indien aanwezig ook met allerlei bladeren van niet-groenblijvende gewassen.

Wat doet Taxuskevercompost?

Taxuskevercompost bevat een natuurlijke schimmel (De metarhizium schimmel) die zich goed kan ontwikkelen in compost, die parasiteert op de eitjes, larven, poppen en de kevers zelf. Als ze hiermee in contact komen zullen ze afsterven. Daarnaast brengt deze compost ook organische stof, voeding en nuttige biologie in de bodem. Hierdoor wordt beplanting vitaler en weerbaarder tegen ziektes.

Hoe gebruik ik Taxuskevercompost?

Gelijkmatig verdelen over de grond rondom de boom, zodat de gehele grond in een zo ruim mogelijke kring om de boom is afgedekt. Minimaal 1 cm tot maximaal 1,5 cm afstrooien en liefst ook niet heel veel meer (5 cm bijvoorbeeld i.v.m. het brengen van kalium. Vaker kleine beetjes brengen is beter dan ineens heel veel. Indien je in wilt werken maximaal 1 cm per 10 cm bodem inwerken. Inwerken en afstrooien geeft een dubbele werking op de kever en op de larve. De optimale werking ligt tussen de 15 en 30 graden met voldoende vocht en een pH tussen 4 en 8. Het actief vochtig houden is voor de werking van de schimmel van belang. Een bodemtemperatuur van meer dan 35 graden (ook in opslag) is negatief voor de werking en zelfs dodelijk voor de schimmel. 

Wanneer is de beste tijd om de Taxuskever te bestrijden?

De gunstigste tijd om larven van de taxuskever te bestrijden is tussen maart en november. In deze periode gaan de larven namelijk in de grond overwinteren.

Hoe werkt Taxuskevercompost?

Toepassing van Taxuskever Bestrijding is een milieuvriendelijke manier om de gegroefde lapsnuitkever, ook wel de taxuskever, tegen te gaan. Het is een compost met daarin een unieke schimmel die alle stadia van de taxuskever bestrijdt wanneer deze hiermee in contact komt. Daarnaast brengt deze compost ook organische stof, voeding en nuttige biologie in de bodem. Hierdoor wordt beplanting vitaler en weerbaarder tegen ziektes. Compost houdt ook vocht vast. Het licht vochtig zijn van de compost is een voorwaarde voor goede ontwikkelingen en werking van de schimmel.

Hoeveel vierkante meter kan ik met 1 zak compost van 25L?

Met 1 zak (25L) Taxuskevercompost kunt u 3  m afstrooien.

Kan ik taxuskevercompost ook mengen bij aanplant van een nieuw haag?

Ja dat kan, Taxuskevercompost is niet schadelijk voor andere gewassen. Dit omdat de compost 100% biologisch is.

Wat mag ik verwachten van de werking van taxuskevercompost?

Bij het juiste gebruik mag u verwachten dat zowel de taxuskever als haar larven bestrijd worden in al zijn levensstadia, de schimmel dood de Taxuskever zodra de hij in aanraking komt met de compost.

Hoe snel werkt het?

De compost blijft ongeveer een jaar zijn werk doen, let hierbij wel op dat de grond niet mag uitdrogen omdat de schimmel in de grond dan vergaat. Het licht vochtig zijn van de compost is een voorwaarde voor goede ontwikkelingen en werking van de schimmel. De bestrijding zelf zal een enige tijd duren, de verwachting is dat de kever met een jaar bestreden is.

Hoelang kan de compost bewaard worden?

Zolang de compost koel en droog bewaard wordt kan het plusminus een half jaar bewaard worden, de werking verminderd wel langzaam. Een bodemtemperatuur van meer dan 35 graden (ook in opslag) is negatief voor de werking en zelfs dodelijk voor de schimmel.

Zijn er nog andere behandelingsmethode mogelijk?

Ja, er zijn ongetwijfeld meerde methodes om de Taxuskever te bestrijden, vaak zijn dit chemische middelen die tevens ook schade aan kunnen brengen aan mens, dier en plant. Wij raden deze middelen niet aan. Daarnaast is onze compost strooibaar en bevat het voeding. Een preventief middel met positieve bijkomstigheden voor de tuin. (o.s., voeding, microbiologie).

Is het combineren van verschillende behandelingen mogelijk of beter?

Door gebruik te maken van andere (chemische) middelen kunt u de werking van de schimmel aanzienlijk verminderen. Wel is er een mogelijkheid om de compost te combineren met aaltjes. Het resultaat zal dan aanzienlijk stijgen.

Is dit middel gevaarlijk voor andere dieren?

Nee, het product is 100% biologisch en is niet schadelijk voor de dieren.

Hoe herken ik dat vraatschade in het blad van de taxuskever is?

De Taxuskever laat een herkenbaar spoor achter, namelijk: ronde maantjes in bladeren. De larven van een taxuskever ziet u niet, maar laten ook een herkenbaar spoor achter, namelijk: de platen beginnen geel uit te slaan en verdorren na enige tijd.

Ik zie wel vraatschade maar nooit een kever?

Dat kan, de Taxuskever komt meestal tevoorschijn tijdens schemer, overdags verstopt hij zich in de grond.

In welke Stadia word de Taxuskever bestreden?

De bestrijding van de Taxuskever gebeurt in al zijn levensstadia. De stabiele groencompost bevat een natuurlijke schimmel, die parasiteert op de eitjes, larven, poppen en de kevers zelf. De kever zelf moet wel eerst in aanraking komen met de compost.

Levenscyclus van de Taxuskever

Een vrouwtje legt vanaf mei ongeveer 500 eitjes, klein en rond, eerst wit, later bruin. De eitjes komen na 8-20 dagen uit. Vanaf half maart tot begin juni zijn de larven actief en vreten zij aan de wortels, in deze periode zijn de larven goed te bestrijden. Wanneer ze volledig volgroeid zijn, meten ze 10-14 mm. Taxuskevers overwinteren als larven, die zich in de lente, wanneer de temperaturen stijgen, verpoppen. De poppen zijn vuilwit tot crèmekleurig en hebben een zachte huid. Volwassen kevers verspreiden zich zo’n 3-4 weken later.